fitorfat.blogg.se

Vägen mot drömkroppen!

Att träna med PT!

Kategori: Allmänt

Jag skulle inte säga att jag är helt värdelös i gymmet. Jag har gymmat förr i omgångar och trivs bäst att lyfta fria vikter, maskiner är ingenting för mig. Men ändå kan jag känna mig osäker på tekniken många gånger. Och då jag vet att fel teknik kan göra med skada än nytta beslutade jag mig för att anlita en PT för 2 veckor sedan.
 
Att träna med PT har tidigare varit helt uteslutet för mig. Förmodligen har det berott på min vikt, att jag skämts för att ta tag i saken. Men när jag gick ner i vikt, kändes det mer naturligt att ta hjälp av någon kunnig för att lyckas nå bättre resultat med träningen.
 
Jag kontaktade PT:n på det gym jag köpt kort på, det kändes enklast så. Efter ett första möte bestämde vi att han skulle göra 3 gympass åt mig. Jag sa att jag ville träna hårt med tunga vikter och färre rep. Samtidigt så vill jag ju gå ner i vikt, varpå vissa övningar handlar mer om uthållighet.
 
Det första passet blev "rygg/axlar". Där fick jag lära mig 2 övningar som är helt nya för mig varav den ena gav enorm träningsvärk i ryggen dagen efter, på ett ställe där jag aldrig haft träningsvärk förut. Tanken är väl att jag ska få en mer muskulös rygg som även hjälper mig i mitt yrke.
 
Pass nummer 2 är "ben/bröst/mage. Ohhh jävlar, säger jag bara. Sån träningsvärk som jag fick i magen efter detta pass har jag aldrig någonsin haft, helt seriöst. Vanligtvis gör jag sit ups när jag tränar magen, men nu gjorde vi V-ups på boll och benlyft. Fy fan vad nedre delen av magen fick känna på detta. 2 grymma övningar som jag aldrig kommer att sluta med. I hela träningsupplägget har vi endast en bröstövning vilket består av vanlig bänkpress som han valde att lägga med i detta pass. Det känns helt okej, då bröstmuskler inte är det jag fokuserar allra mest på.
 
Det tredje och sista passet blev armar, biceps och triceps. Vi har även kommit till rätta med en skada jag har i axeln som innebär att jag inte kan göra alla övningar helt korrekt. Det om nåt var värt att kontakta en duktig PT för. I detta pass la vi nämligen till en stretch/rörlighetsövning för att förhoppningsvis komma tillrätta med min onda och knakande axel.
 
Jag har nu 3 olika pass att köra, och jag har tänkt att köra ben/mage 2 gånger i veckan enligt följande:
 
Pass 1
Pass 2
Pass 3
Pass 2
osv...
 
Så mellan varje överkroppsövning blir det helt enkelt ett benpass. Detta schema ska jag köra på rätt många veckor nu och sedan kommer jag förmodligen träffa honom igen för lite nya övningar och uppföljning. Kör jag enligt detta upplägg blir det 4 gympass i veckan, vilket känns lagom nu då jag även löper 3 gånger i veckan.
 
Jag rekommenderar alla att ta hjälp av en PT, det är så otroligt lärorikt. Att få lära sig rätt teknik i alla övningar känns underbart och utvecklande. Visst, det kostar pengar, men personligen tycker jag att det är värt varenda krona. Jag lägger hellre pengarna på en duktig PT än några utgångar och fikor varje månad.
 
Särskilt förvånad är jag över tekniken i utfallsgång. Jag, liksom många andra går på 1 rak linje när vi utför detta. Detta resulterar i usel balans, och övningen går inte att fullfölja ordentligt. Nu har jag lärt mig att man ska stå axelbrett isär. Gå på 2 linjer, med axelbrett avstånd. Vinkla knäna lite utåt när man utför böjen, och köra nästan ändå ner till golvet utan att nudda marken. Otroligt jobbig men bra övning!!!
 
Militärpress i smith